Αρκετές φορές, αναζητώντας ασφάλεια αυτοκινήτου, διαπιστώνουμε ότι τα ασφαλιστικά «πακέτα» προσφέρονται σε διάφορες διάρκειες. Εξάμηνη, τρίμηνη ή ετήσια, η ασφάλεια αυτοκινήτου είναι απαραίτητη να υπάρχει. Ποια διάρκεια όμως μας ταιριάζει; Τι είναι καλύτερο να επιλέξουμε για το ασφαλιστήριό μας; 

 

Η πρώτη αντίδραση πολλών καταναλωτών, ειδικά σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας όπως η σημερινή, είναι να στραφούν στα τρίμηνα ασφαλιστήρια συμβόλαια, θεωρώντας πως έτσι εξοικονομούν χρήματα από την ασφάλεια αυτοκινήτου. Αρκεί, ωστόσο, ένα... κομπιουτεράκι για να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι έτσι.

Κατά κανόνα, τα ασφάλιστρα των τριμήνων συμβολαίων δεν είναι ποτά ακριβώς τα μισά από τα ασφάλιστρα των αντίστοιχων εξάμηνης διάρκειας,  αλλά πάντοτε λίγο παραπάνω. Αυτό δεν οφείλεται σε παραξενιά και καπρίτσιο της εταιρείας, απλά τα κόστη εκτύπωσης, διανομής, ενημέρωσης κλπ υπολογίζονται εις διπλούν και φυσικά μετακυλούνται στον καταναλωτή. Αν λοιπόν μια τρίμηνη ασφάλεια αυτοκινήτου  μας φαίνεται μοναδική ευκαιρία, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντίστοιχη ασφάλεια εξάμηνης διάρκειας δε θα κοστίζει τα διπλάσια, αλλά σημαντικά λιγότερα χρήματα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να απορρίπτουμε εντελώς την τρίμηνη ασφάλεια αυτοκινήτου, καθώς υπάρχουν φορές που είναι πραγματικά χρήσιμη. Αν για παράδειγμα έχουμε στην κατοχή μας ένα αυτοκίνητο που ξέρουμε ότι σκοπεύουμε να το μεταβιβάσουμε ή να το πουλήσουμε μετά από λίγο καιρό, ίσως μας συμφέρει περισσότερο να επιλέξουμε τρίμηνη ασφάλεια αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις οδηγών των οποίων επίκειται η αναχώρηση σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή για αυτοκίνητα που θα οδηγηθούν σε απόσυρση. Γενικά, καλό είναι να επιλέγουμε τα τρίμηνα συμβόλαια μόνο σε περιπτώσεις που η μικρή διάρκεια της ασφάλισης μας εξυπηρετεί πραγματικά και όχι κυνηγώντας χαμηλότερες τιμές. 

Βέβαια, η πλειοψηφία των καταναλωτών στρέφεται στην τρίμηνη ασφάλεια αυτοκινήτου λόγω έλλειψης ρευστότητας, κάτι συνηθισμένο σε μια υφεσιακή πραγματικόητα όπως η σημερινή. Εκτός όμως από το γεγονός ότι επιλέγοντας τρίμηνα συμβόλαια ουσιαστικά αυξάνουμε το συνολικό ετήσιο ασφαλιστικό μας κόστος, είμαστε αναγκασμένοι να ανανεώνουμε το συμβόλαιο μας τρεις φορές το χρόνο, ρισκάροντας περισσότερο να ξεχάσουμε τις ημερομηνίες ανανέωσης (αν και αυτό είναι εθύνη και του ασφαλιστή μας). Αν διαθέτουμε την απαιτούμενη ρευσότητα, ίσως είναι καλύτερο να επιλέξουμε ασφάλεια αυτοκινήτου με ετήσια διάρκεια, και να συζητήσουμε το ενδεχόμενο έκπτωσης - αρκετές εταιρείες προσφέρουν αντίστοιχες εκπτώσεις.

Φυσικά, δεν παύουμε να αναζητούμε την οικονομική ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλά καταλαβαίνουμε ότι η έκπτωση δε θα μας έρθει από την διάρκεια του ασφαλιστηρίου μας. Υπάρχουν εκπτώσεις στα ασφάλιστρα λόγω ηλικίας, επαγγέλματος, λόγω της υπεύθυνης οδήγησης... πολλές ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν αν συζητήσουμε με τον ασφαλιστή μας, άσχετα με τη διάρκεια της ασφάλισής μας.