Με την τιμή της βενζίνης να παίρνει συνεχώς την ανιούσα και το κυκλοφοριακό να φαντάζει πολλές φορές εφιαλτικό, η μηχανή (μικρού ή μεγάλου κυβισμού) φαντάζει ιδανική λύση για τις εντός πόλης μετακινήσεις, και γιατί όχι και για κοντινά ταξίδια. Επιλέγοντας ένα δίκυκλο για την μετακίνησή μας, ελαφρύνουμε κατά πολύ τον οικογενειακό προυπολογισμό μας, αφού τα κόστη συντήρησης και κίνησης της είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα ενός τετράτροχου, ενώ και η ασφάλεια μηχανής είναι σημαντικά οικονομικότερη από την ασφάλεια αυτοκινήτου. 
 
Αυτό δικαιολογείται εύκολα, αν σκεφτούμε ότι τα ασφάλιστρα υπολογίζονται βάσει του κινδύνου που αναλαμβάνει η ασφαλιστική μας εταιρία, δηλαδή του ποσού που θα κληθεί να καταβάλλει σε περίπτωση που ζημιώσουμε κάποιον. Όπως είναι ευνόητο, το ύψος των σωματικών βλαβών ή των υλικών ζημιών που μπορεί να προκαλέσει ένα μηχανάκι είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο που μπορεί να προκληθεί από ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης, κάτι που συνεπάγεται φυσικά και χαμηλότερα ασφάλιστρα, άρα και συνολικά μικρότερο ετήσιο ασφαλιστικό κόστος για τον καταναλωτή. Μια γρήγορη ματιά στο internet μας δείχνει ότι βρίσκουμε ασφάλεια μηχανής σε τιμές που ξεκινούν ακόμα και από 25 ευρώ το εξάμηνο ! 
Φυσικά, όπως ξέρουμε και από τα αυτοκίνητα, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος ασφαλίστρων γιαασφάλεια μηχανής που καθορίζεται από πλήθος παραγόντων, όπως η μάρκα και το μοντέλο της μηχανής μας, η ηλικία της, και κυρίως, τα κυβικά της. Θα ήταν εξάλλου αφύσικο μια χιλιάρα μηχανή, κατάλληλη ακόμα και για ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να παρουσιάζει τον ίδιο ασφαλιστικό κίνδυνο με ένα παπάκι με το οποίο κινούμαστε από το Παγκράτι στην Καισαριανή!
 
Προσοχή απαιτείται και στην επιλογή των σωστών καλύψεων για την αγαπημένη μας μηχανή. Αρχίζουμε φυσικά με το δια νόμου υποχρεωτικό πακέτο καλύψεων, καθώς ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα αφορά και τα δίκυκλα, το οποίο περιλαμβάνει ουσιαστικά την κάλυψη της αστικής μας ευθύνης. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις ανάγκες μας και το βαλάντιό μας, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορες καλύψεις, καταλήγοντας στην ασφάλεια μηχανής που μας ταιριάζει. Αν λόγου χάρη, έχουμε ένα μηχανάκι για τις εσωτερικές μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη, τότε η οδική βοήθεια δεν μοιάζει και τόσο απαραίτητη. Αν, από την άλλη πλευρά, έχουμε μόλις αγοράσει μια καινούρια μηχανή μεγάλου κυβισμού, θα ήταν φρόνιμο να προσθέσουμε την ασφαλιστική κάλυψη για κλοπή και πυρκαγιά, καθώς ναι μεν θα ανεβάσει τα ασφάλιστρα, αλλά θα μας γλιτώσει από πολλά έξοδα και κλάμματα αν το ολοκαίνουριο απόκτημά μας πάθει κάτι. Σύμμαχός μας και καθοδηγητής μας στην επιλογή της σωστής ασφάλειας μηχανής, ο ασφαλιστής μας. 
 
Τέλος, δεν ξεχνάμε την οδική μας συμπεριφορά, όταν είμαστε πάνω στη μηχανή μας. Αν και η υπεύθυνη οδήγηση πρέπει γενικά να είναι τρόπος ζωής, το δίκυκλο εγκυμονεί παραπάνω κινδύνους, άρα υπάρχουν και παραπάνω λόγοι να προσέχουμε. Αποφεύγουμε τις αντικανονικές προσπεράσεις, δεν οδηγούμε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ, και πάντα, μα πάντα, φοράμε το κράνος μας, το οποίο φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας. Ο δρόμος είναι δικός μας ! Καλές βόλτες !