Αν και ασφαλίζοντας το αυτοκίνητό μας, μπορούμε να έχουμε πάντα το κεφάλι μας ήσυχο, yπάρχουν περιπτώσεις που η ασφαλιστική μας εταιρεία θα αποζημιώσει μεν τον οδηγό που ζημιώσαμε, αλλά κατόπιν ίσως αποφασίσει να στραφεί εναντίον μας. Καλό θα είναι να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι περιπτώσεις, ώστε να είμαστε πάντα ασφαλείς, εκτός από ασφαλισμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη και πιο προφανής περίπτωση αφορά την οδήγηση υπό την επίρρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Πέρα από εγκληματικά ανεύθυνη και εν τέλει αντικοινωνική συμπεριφορά, το να οδηγεί κάποιος μεθυσμένος είναι και ένας καλός λόγος για την ασφαλιστική του εταιρία να διεκδικήσει δικαστικά την αποζημίωση που έδωσε στο όχημα ή στους ανθρώπους στους οποίους προκάλεσε ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου που έχουμε ισχύει μεν, οπότε ο έτερος εμπλεκόμενος θα αποζημιωθεί χωρίς προβλήματα, αλλά η ασφαλιστική μας εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να κινηθεί δικαστικά εναντίον μας, διεκδικώντας το ποσό που κατέβαλε. Οπότε, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις που επισύρει η οδήγηση υπό την επίρρεια αλκοόλ, κινδυνεύουμε και με την υποχρέωση να καταβάλουμε υπέρογκα ποσά στην ασφαλιστική μας.

Στο ίδια πνεύμα με την προηγούμενη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια αυτοκινήτου μας ισχύει μόνο σε περίπτωση που τηρούνται τα ακριβή στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μας. Αν για παράδειγμα, έχουμε ασφαλίσει ένα φορτηγό ιδιωτικής χρήσης, και ο οδηγός του προκαλέσει ατύχημα αλλά το δίπλωμα οδήγησης που διαθέτει δεν του επιτρέπει να οδηγεί όχημα αυτής κατηγορίας, υπάρχει περίπτωση η ασφαλιστική εταιρεία να αντιδράσει όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Ο άτυχος οδηγός θα αποζημειωθεί για την ζημιά που του προκαλέσαμε, αλλά ο ακόμα πιο άτυχος οδηγός του υπαίτιου οχήματος θα πρέπει ίσως να αποζημειώσει, με τη σειρά του, την ασφαλιστική του εταιρεία.

Μια ακόμα περίπτωση που η εταιρεία δύναται να μας δημιουργήσει προβλήματα, είναι να δηλώσουμε λανθασμένα τη χρήση του αυτοκινήτου μας. Αν έχουμε συνάψει ασφάλεια αυτοκινήτου για όχημα ιδιωτικής χρήσης, ενδεχομένως αναζητώντας χαμηλότερα ασφάλιστρα, αλλά στην πραγματικότητα το όχημα μας είναι για παράδειγμα φορτηγάκι, αντιμετωπίζουμε αντίστοιχους κινδύνους.

 Η ασφάλεια αυτοκινήτου που έχουμε θα ισχύει κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, και ο ασφαλιστής μας θα είναι πάντα δίπλα μας αρκεί να είμαστε κι εμείς με τη σειρά μας ειλικρινείς, υπεύθυνοι και να οδηγούμε πάντα με ασφάλεια.